marketing creatie en productie

Acceptgiro verdwijnt. En nu?Afschaffing doodsteek voor fondsenwervers en goede doelen, of is er een alternatief?

De in 1977 geïntroduceerde acceptgiro was voor velen een geliefd betaalmiddel. Zo’n 25 jaar geleden bereikte het, met zo’n 300 miljoen verwerkte acceptgiro’s, haar hoogtepunt. Nu, met alle digitale-betaal-alternatieven, zijn het er nog maar een kleine 4,5 miljoen. En de aantallen lopen nog steeds verder terug. Logisch dat het stopt, zou je zeggen. Toch geldt dit niet voor iedereen.

 

 

 

Goede doelen sector, grootverbruiker


Fondsenwervers zijn nog steeds verantwoordelijk voor een kleine 4,5 miljoen verwerkte accepten. Zij zijn het met name die gebruik maken van acceptgiro’s om donaties te werven. Vooral bij oudere donateurs is de acceptgiro nog steeds favoriet. Niet vreemd, ouderen kunnen over het algemeen minder goed met de huidige digitale techniek overweg en doneren bovendien al jarenlang op deze manier. Zo levert de acceptgiro fondsenwervers nog jaarlijks tientallen miljoenen op. Verder blijkt dat accepten een belangrijke signaalfunctie hebben. Men ontvangt hem en maakt vervolgens digitaal geld over. Ook als herinnering aan een betaling blijkt de acceptgiro nog altijd voor een bepaalde groep heel goed te werken.

 

Alternatief


Niemand wil 'de acceptgiro-betalers' kwijtraken. Ook wij als Perfect Groep niet. Daarom ontwikkelden we een alternatief met een QR-code. Zo combineer je het persoonlijke-en de efficiency van direct mail, met het gemak van online. Alles met één geprinte QR-code. Of je nu donateur bent of gewoon ergens geld naar moet overmaken, de QR-code maakt betalen veilig, simpel en snel! Wij zijn officieel gecertificeerd voor het (in)printen van acceptgiro’s en doen dit nog steeds voor een aantal van onze klanten. Nu deze manier van betalen per 1 juni '23 stopt, moesten we op zoek naar een betrouwbaar alternatief, de QR-code!

 

Hoe het werkt


Perfect Groep maakt een persoonlijke QR-code op basis van het 16-cijferige betalingskenmerk zoals deze nu nog op de acceptgiro staat. De QR wordt vervolgens geprint en verstuurd. Wanneer de ontvanger de code scant met een mobiele telefoon, komt hij rechtstreeks in zijn persoonlijke betaalomgeving en is betalen heel gemakkelijk en safe.

1 maart 2023                        Geen acceptgiro’s meer versturen

31 mei 2023                         Laatste acceptgiro’s worden verwerkt

1 juni 2023                            Verwerking acceptgiro’s is gestopt

 

Liever offline


Er zal altijd een groep mensen zijn die liever geen geld digitaal overmaakt. Voor deze personen ontwikkelde Perfect Groep de ‘betaalinstructie’. Door deze ‘betaalinstructie’ direct naast de QR-code te printen, heb je gelijk alle gegevens op een rij om foutloos je betaling te kunnen doen. Alles staat al netjes in de volgorde die je moet aanhouden op je overschrijvingsformulier.

 

 

Voor ‘ieder wat wils’


Omdat ieder zijn eigen voorkeur heeft, adviseren wij om beide betalingsmogelijkheden in een mailing aan te bieden. De digitale versie met QR-code én de betaalinstructie met alle relevante gegevens in de volgorde van het overschrijvingsformulier. Verstuur je ook nog acceptgiro's en zoek je naar een alternatief? We praten je graag bij over de mogelijkheden.

 

 


Nieuwsgierig
en meer weten?
010 245 2000
info@perfectgroep.nl
Contactpagina